santaclcup2

Santa Claus Cup

Tulosta sivu

Santa Claus Cup kerää joka kesä satoja juniorijalkapalloilijoita ympäri maailmaa Rovaniemelle. FIFAn ja Joulupukin lisäksi kannustusjoukoissa oli mukana Napapiirin Energia ja Vesi. Toiminnan mahdollistaa FIFAn Grassroots -ohjelma.

Santa Claus Grassroots on maailman jalkapalloliitto FIFAn koko Lappia koskeva lasten ja nuorten jalkapalloilun kehittämisohjelma, jonka suojelijana on itse Joulupukki. Ohjelman johtaja Antti Nikander kertoo arvojen yhdistävän jalkapalloilua ja joulupukkia.

- Haluamme tuoda hyvää mieltä lapsille ja nuorille. Emme tavoittele voittoa, vaan haluamme tarjota onnistumisen kokemuksia – sekä toki myös mahdollisuuden pelata jalkapalloa. Mukana on kaiken kaikkiaan 2 000 lappilaista tyttöä ja poikaa aina Inarista Rovaniemelle.

Grassroots-toiminta pyrkii madaltamaan osallistumiskynnystä maantieteellisestä sijainnista ja varallisuudesta huolimatta. Tarjolla on monia maksuttomia tapahtumia, seuroja tuetaan, jotta  osallistumismaksut pysyvät alhaisina ja stipendejä jaetaan. Kaikki ovat tervetulleita pelaamaan.

Koko maailma mukana

Grassroots-kehittämisohjelman päätapahtuma, Santa Claus Cup, keräsi heinäkuun ensimmäisellä viikolla Rovaniemelle joukkueita Suomen lisäksi ympäri maailmaa aina Kiinasta ja Guatemalasta asti. Kyseessä oli iso tapahtuma: kesällä 2016 mukana oli 1 800 iältään 10–17-vuotiasta junnufutaria.

- Pelaajat hioivat taitojaan, harjoittelivat pelikuvioita ja toki myös pelasivat. Toimimme ilon ja leikin kautta. Liika kilpailuhenki ei kuulu näille kentille, Nikander kuvaa.
- Tärkeintä on, että niin lappilaiset kuin ympäri maapalloakin tänne saapuvatkin tytöt ja pojat voivat nauttia jalkapallosta ja pääsevät pelaamaan.

Hyvällä yhteistyöllä eteenpäin

Napapiirin Energia ja Vesi toimi Santa Claus Cupin yhteistyökumppanina toista vuotta. Yhteistyö toimii, sillä yhteiset tavoitteet yhdistävät toimijoita.

- Arvopohjamme on yhteinen: haluamme edistää ihmisten hyvinvointia, Nikander summaa.

Yhteistyökumppaneina ovat myös Joulupukki, Rovaniemen kaupunki ja Palloliitto. Joulupukki lähetti Santa Claus Cup -turnauksen videokutsun, on läsnä palkintojenjakotilaisuuksissa ja tapaa pelaajia. Toinen merkittävä kumppani on Rovaniemen kaupunki liikunta- ja urheilumatkailun sekä kansainvälistymisen merkeissä. Palloliitto on puolestaan voimakkaana kansallisena tukena.

Kokemuksia myös kentän ulkopuolelta

Pelaamisen ohessa Santa Claus Cup tarjoaa lapsille ja nuorille paikallisia elämyksiä. Kaukaa tuleville nuorille vieraille monet asiat, jotka paikallisille ovat arkea, tuntuvat hyvinkin eksoottisilta. Jo  poron näkeminen ja silittäminen on monelle uutta ja ihmeellistä. Samoin makkaranpaisto laavulla tai kodassa koetaan isona elämyksenä.

- Kaikki pelaajat käyvät myös tervehtimässä joulupukkia. Usein lapsia on vaikea saada lähtemään. He ovat tulleet nähdäkseen Joulupukin ja haluavat viettää hänen kanssaan aikaa, Antti Nikander kertoo.

santaclcup2